החודש באסטרונומיה היהודית-
כסלו תשפ"ה
ראש חודש כסלו חל בימים ראשון שני (01-02/12/24). שנת התשפ"ה היא שנה שלימה (הש"א[1]) – שבה יש 355 ימים, זאת אומרת שחשון וכסלו הם חודשים מלאים ולכן החודש יש שני ימי ראש חודש.
המולד-
מולד אסטרונומי – יום ראשון ל כסלו (01/12) 08:21
המולד הממוצע – יום ראשון ל' חשון (1/12) 04:28
המולד המוכרז בבתי הכנסת -ליל ראשון בשעה 4, 49 דקות ו 15 חלקים
[על מולד אסטרונומי, ממוצע ועוד קראו כאן]
מה נראה בשמיים בחודש כסלו תשפ"ה-
הירח-
כאמור מולד הירח יתרחש ביום ראשון ל' כסלו (01/12) בשעה 08:21 על רקע מזל עקרב. כמובן שבערב יום זה הירח אינו ניתן לצפייה בעין, מאחר ועברו שעות ספורות מהמולד ואחוז התאורה שלו קטן מאוד.
למחרת ביום שני אור לב' כסלו) 02/12) תתאפשר ראיה ראשונה של הירח לאחר השקיעה במערב. הירח נחשב קשה מאוד לצפייה בעין ואחוז התאורה שלו ביום זה הוא 2.1%, גילו אז קרוב ל33 שעות (כלומר הזמן שעבר מהמולד). למחרת ביום שלישי אור לג' כסלו (03/12) הירח יראה בקלות, הוא יהיה עם 6.7% תאורה ויהיה כבר בן כ-57 שעות!
כמו בכל חודש, בכל יומיים וחצי הירח "עובר" מזל. את החודש יתחיל הירח על רקע מזל קשת, באור לג' כסלו (03/12) הירח יופיע באמצע במזל קשת.
באור לה' כסלו (04/12) הירח חולף מתחת לכוכב הלכת נוגה.
באור לח' כסלו (08/12) הירח חולף בצמוד לענק הגז שבתאי. כמו כן ביום זה מסיים הירח את רבעו הראשון על רקע קבוצת דלי, ביום זה הירח נראה כחצי עיגול לצד ימין, זורח בסביבות חצות היום ושוקע בסביבות חצות הלילה.
בי"ב כסלו (12/12) הירח בפריגיאה – כלומר בנקודה הקרובה לכדו"א ממסלולו. מרחקו אז מכדו"א הוא 365,363 ק"מ.
ביום שבת, אור לי"ג כסלו (13/12) הירח יחלוף ממש על מצבור הכוכבים כימה ויכסה אותו (או חלק ממנו)!
למחרת באור לי"ד כסלו (14/12) יופיע הירח במזל שור ויחלוף צפונית לענק הגז צדק.
באור לט"ו כסלו (15/12) מילוא הירח, הוא זורח בשקיעת החמה ושוקע בזריחתה, עדיין על רקע מזל שור.
באור לי"ז כסלו (17/12) הירח יעמוד בין פולוקס כוכב האלפא במזל תאומים לבין כוכב הלכת מאדים.
באור לי"ט כסלו (19/12) חולף הירח צפונית לרגולוס כוכב האלפא במזל אריה.
אור לכ"ב כסלו (22/12) הירח מתחיל את רבעו האחרון על רקע קבוצת בתולה, ביום זה הוא יראה בחצי עיגול לצד שמאל, יזרח בסביבות חצות הלילה וישקע בסביבות חצות היום.
בכ"ג כסלו (24/12 ) הירח באפוגיאה, כלומר בנקודה הרחוקה לכדו"א ממסלולו. מרחקו אז מכדו"א – 404,485 ק"מ.
באור לכ"ד כסלו (25/12) חולף הירח דרומית לספיקה כוכב האלפא במזל בתולה.
בכ"ח כסלו (27/12) הירח חונה במזל עקרב סמוך לאנטארס "לב העקרב" האדמון.
בכ"ט כסלו (28/12) הירח יחלוף סמוך לכוכב חמה.
כוכבי הלכת-
בחודש הקודם נפרדנו מכוכב חמה אבל באמצע החודש שלנו כבר נוכל לראותו ממש לפני הזריחה. שבתאי, שנמצא בתחילת הלילה כבר באמצע השמים, מתחיל לשקוע יותר ויותר מוקדם.
צדק מתחיל כבר לזרוח ממש בשקיעה ויהיה ניתן לראותו (כמעט) כל הלילה.
גם מאדים מתחיל לזרוח יותר מוקדם, ויחד עם השקיעה של נגה שממשיכה להתאחר –
לקראת סוף החודש ימצאו כוכבי הלכת המרשימים (נגה, שבתאי, צדק ומאדים) בו זמנית בשמים בשעות הערב המוקדמות!
שבתאי-
לאחר כמה חודשים ארוכים ששבתאי איתנו אנחנו מתחילים לאט לאט להיפרד ממנו. הוא כבר מתחיל לזרוח ולשקוע יותר מוקדם – בתחילת החודש הוא זורח בצהריים כך שבערב נראה אותו באמצע השמים, ושוקע לקראת אמצע הלילה (23:33 -23:06). ככל שמתקרבים לסוף החודש הוא כבר זורח בבוקר יותר ומתחיל לשקוע מוקדם יותר ויותר, כך שבסוף החודש הוא ישקע כבר בשעה 21:50.
שבתאי ממשיך להיות על רקע מזל דלי.
כמו תמיד שבתאי מזמין אותנו לצפות בו באמצעות טלסקופ ולחזות במערכת הטבעות המרשימה!
צדק-
צדק ממשיך להימצא בשמיים במשך הלילה. בתחילת החודש הוא זורח כמעט בתחילת הלילה כך שבאור לז' כסלו (07/12) יהיה צדק בניגוד, כלומר במצב בו הוא זורח בשקיעת החמה ושוקע בזריחתה כך שהוא נראה כל הלילה! אם כך ללא ספק זהו החודש של צדק!!
בסוף החודש צדק שוקע באזור 04:50.
צדק כוכב לכת בהיר מאוד ולכן קל מאוד לזהותו, התבוננו בשמי המזרח ולא תוכלו להתבלבל. בעזרת טלסקופ (אפילו קטן) ניתן לצפות בארבעה מהירחים של צדק- הבולטים מתוך מערכת של עשרות הירחים שלו. הם נקראים "הירחים הגליליאנים".
גם החודש כולו צדק על רקע מזל שור.
נגה-
כמו בחודשים האחרונים נגה ממשיך להיות כוכב ערב וזמן שקיעתו ממשיך להתאחר. בתחילת החודש נגה יהיה איתנו עד 19:40 ובסוף החודש נזכה להיות איתו עד אזור 20:20.
את החודש נגה יפתח במזל קשת ובאור לח' כסלו הוא כבר ינצנץ במזל גדי.
נגה כוכב מאוד בהיר שקשה לפספס, נצטרך רק להסתכל לשמים במקום שיש אופק מערבי יחסית נקי ובשעה שהוא עוד שם.
מופעי נגה – מופע נוגה הולך וקטן החודש. מתחיל עם כ-68% ומסיים עם כ-56%.
שווה לצפות בנוגה בטלסקופ החודש- הוא אמנם נראה בעין כמו נקודה עגולה, אך בטלסקופ הוא קרוב לחצי עיגול!!!
מאדים-
מאדים שכבר בחודש שעבר התחיל לזרוח בזמנים 'נוחים' ממשיך את אותה מגמה וכבר בתחילת החודש נוכל לראות אותו זורח עוד לפני תשע בלילה. בסוף החודש אנחנו כבר נראה אותו בשמיים – עדיין ברקע מזל סרטן, כבר ב18:20 בערב.
בתאריך ו' כסלו (07/12) עובר מאדים ל"תנועה אחרונית", כלומר למצב בו הוא נע ממזרח למערב ביחס לכוכבי השבת.
בהירות- מאדים ממשיך גם כן את מגמת הבהירות שלו ויעשה יותר בהיר, מה שיקל עלינו למצוא אותו. את החודש הוא מתחיל עם בהירות 0.5-, באור לכ"א כסלו (21/12) הוא יגיע ל- 1- ויסיים את החודש עם בהירות 1.2-.
[על בהירות גרמי שמיים קראו כאן]
חמה-
בסוף החודש הקודם נפרדנו מכוכב חמה שהתקרב מידי לכיוון השמש. בה' כסלו (06/12) חמה יהיה בפריהליון של מסלולו (כלומר בנקודה הקרובה ביותר אל השמש). כמו כן באותו זמן הוא יהיה גם בהתקבצות עם השמש, כלומר במצב בו הוא נמצא יחד עם השמש במבט מכדור הארץ ומיד אח"כ יהפוך לכוכב בוקר – כלומר כוכב הזורח לפני זריחת החמה.
כדי שחמה יראה בעין יש להמתין עד שיהיה במרחק גדול מהשמש מנקודת מבטינו. דבר זה יתרחש בי"ג כסלו (14/12) ואז נצליח לראות אותו באופק המזרחי ממש לפני זריחת השמש על רקע מזל עקרב.
אם כן, האפשרות לצפייה בחמה החודש היא רק לפנות בוקר במזרח. בכ"ב כסלו (23/12) חמה יגיע לשיא ויזרח ב-04:55 על רקע נושא הנחש.
בתאריך אור לט"ו כסלו (15/12) חמה עובר ל"תנועה אחרונית" כלומר למצב בו הוא נע ממזרח למערב ביחס לכוכבי השבת. בכ"ד כסלו (25/12) חמה יהיה באלונגציה מערבית מרבית כלומר הוא יהיה בשיאו בתור כוכב בוקר.
בכ"א כסלו (22/12) כוכב חמה יהיה סמוך לאנטארס, הכוכב האדום הבולט בעקרב, וכך יהיה יותר קל למצוא אותו. כמו כן בכ"ט כסלו (28/12) הירח יהיה סמוך לחמה ויהיה גם כן יותר קל למצוא אותו.
מופעי חמה- חמה מתחיל את החודש עם מופע של 10%. בי"ג כסלו (14/12) כשנוכל לראות את כוכב חמה המופע יהיה 23% ומשם המופע הולך וגדל עד שיגיע בסוף החודש ל-76%.
בהירות- יחד עם המופע גם בהירותו של חמה עולה. כשנתחיל לראותו הוא יהיה עם בהירות 0.9 ובסוף החודש יגיע לבהירות מרבית- 0.4- .
קבוצות הכוכבים-
בשעות התצפית הסבירות (שהן שעות הערב כמובן) נצפה בקבוצות הכוכבים הבאות (אלו העיקריות והבולטות שבהן):
איזור הצפון- דובה קטנה, דרקו, קסיופאה, קפאוס, כתר צפוני, ברבור, פגסוס .
מזלות- קשת, גדי, דלי, דגים, טלה, שור, תאומים, סרטן, אריה.
איזור הדרום- כלב גדול, אוריון, דג דרומי.
מטרי מטאורים-
החודש ישנם שישה מטרי מטאורים.
באור לז' כסלו (07/12) יתקיים השיא של מטר המטאורים "פויפיס – וולה". הקז"ש הצפוי הוא 15. אמנם הירח סמוך למולד לכן הוא קטן ושוקע מוקדם, אך עדיין הקז"ש קטן ולא משמעותי.
באור לט' כסלו (09/12) ישנם שני מטרים קטנים מאוד ולא משמעותיים. האחד – "מונוקרואידים", קז"ש צפוי – 2. המטר השני – "סיגמא הידרידים". הקז"ש הצפוי – 3.
באור לי"ג כסלו (14/12) יהיה מטר רציני ויפה – "גמינידים". הקז"ש – 120!! לצערנו הירח ביום זה כמעט מלא, מה שיפגום בתצפית.
באור לכ' כסלו (20/12) יש מטר קטנטן שאין טעם לצאת בשבילו – "לאו מינורידים", עם זק"ש – 5.
באור לכ"ג בחודש (23/12) שיאו של מטר "אורסידים". הקז"ש הצפוי הוא 10 אבל הוא עשוי להגיע גם ל-50 קז"ש. הירח יהיה ברבעו האחרון, מה שאומר שהוא יהיה חצי מלא ויזרח בחצות.
אירועים אסטרונומיים-
אור לא' כסלו- (2/12) – הירח חולף 5 מעלות דרומית לחמה. עדיין לא ניתן לראות את הירח ואת חמה בגלל הקרבה אל השמש.
אור לד' כסלו- (5/12) – במשך הלילה הירח חולף 5 מעלות דרומית לנוגה ומעלה אחת דרומית לפלוטו. בעלי הטלסקופים מוזמנים לנסות לתפוס את כולם יחד.
ה' כסלו- (6/12) – כוכב חמה בהתקבצות תחתונה (עומד בינינו לבין השמש). כמו כן הוא גם נמצא בפריהליון של מסלולו, דהיינו הנקודה הקרובה ביותר לשמש.
אור לו' כסלו- (7/12) – מאדים עובר לתנועה אחורנית, כלומר נע ממזרח למערב ביחס לכוכבי השבת (למעשה הוא "עומד" בערך שעתיים ואז מתחיל לנוע אחורנית).
י"ב כסלו- (12/12) – הירח בפריגיאה, כלומר בנקודה הקרובה לכדו"א ממסלולו. מרחקו אז מכדו"א – 365,363 ק"מ.
אור לי"ב כסלו- (13/12) – הירח חולף כ4 מעלות צפונית לאורנוס.
אור לי"ג כסלו- (14/12) – שיא מטר "גמינידים". הקז"ש הצפוי הוא 120, אבל לצערנו הירח ביום זה כמעט מלא, מה שיפגום בתצפית.
אור לט"ו כסלו- (15/12) – כוכב חמה עומד למשך שעה ולאחר מכן נע אחורנית, דהיינו ממזרח למערב ביחס לכוכבי השבת.
י"ט כסלו- (20/12) – הירח חולף כמעט מעלה אחת צפונית לרגולוס – כוכב האלפא במזל אריה. זה אמנם יהיה באור יום, אבל כבר בלילה (אור לי"ט) יהיה קרוב יחסית.
כ' כסלו- (21/12) – היפוך חורף – השמש מצויה בנטייה הדרומית ביותר בשנה. היום הקצר ביותר והלילה הארוך ביותר בשנה, בחצי הכדור הצפוני (תחילת החורף האסטרונומי).
אור לכ"ב כסלו- (22/12) – הירח נמצא ברבעו האחרון. נראה חצי עיגול, זורח בחצות הלילה ושוקע בחצות היום.
כ"ג כסלו- (24/12 ) – הירח באפוגיאה- כלומר בנקודה הרחוקה לכדו"א ממסלולו. מרחקו אז מכדו"א – 404,485 ק"מ.
כ"ד כסלו- (25/12) – חמה יהיה באלונגציה מערבית מרבית כלומר יהיה בשיאו בתור כוכב בוקר.
אור ל-ל' כסלו- (31/12) – מולד הירח.
זמנים הלכתיים-
יום רביעי בלילה- אור לד' כסלו – תחילת זמן קידוש לבנה לאשכנזים. (ג' שלמים תמים ביום רביעי בבוקר. הירח ישקע בסביבות 19:20)
ליל שני – אור לח' כסלו – הכוונה ללילה שבין ראשון – לשני. תחילת זמן קידוש לבנה לספרדים. (ז' שלמים תמים ביום ראשון בבוקר ולכן ההזדמנות הראשונה לברך היא בערב זה, הירח ישקע בסביבות 23:40).
מוצ"ש – אור לי"ד כסלו – סוף קידוש לבנה כל הלילה, לנוהגים לברך עד תום ט"ו שלמים מהמולד.
ליל שני – אור לט"ו כסלו – סוף קידוש לבנה עד 22:50 לנוהגים לברך עד תום חצי כ"ט י"ב תשצ"ג.
שבת קודש – שבת חנוכה פרשת מקץ – שבת מברכין. מכריזים על החודש כך: ראש חודש טבת יהיה ביום שלישי ולמחרתו ביום רביעי הבעל"ט. המולד יהיה ביום ב' בשעה 17:33 ו-16 חלקים.
[1] לכל שנה נותנים סימן. האות הראשונה מסמלת את היום בשבוע בו חל ראש השנה, האות השנייה את מספר הימים בשנה כאשר האפשריות הם: ח' – חסרה, 353 ימים. כ' – כסדרה, 354 ימים. ש' – שלימה, 355 ימים. האות השלישית מסמלת את היום בשבוע בו יחול פסח. הסימן של שנת תשפ"ה כאמור הוא – הש"א.